Peripetiile lui Mikado, imparat si purtator de cuvant al felinelor de apartament
Volksbank

17 Aprilie 2014

Pe taramul stramosilor mei

Pe taramul stramosilor mei

OK, am lasat in urma tara pokemonilor si apoi am aterizat pe taramul care a oferit lumii minunea intitulata Felis silvestris catus. Adica, pisica. Adica, Egipt. 

Da, am ajuns si in Egipt, iar pentru mine, aceasta calatorie este mai mult un pelerinaj. Va dati seama, acesta este leaganul civilizatiei felinelor. In urma cu mii de ani, egiptenii au descoperit care este menirea oamenilor pe aceasta planeta si au inceput sa venereze felinele, sa le trateze ca pe niste zei. 

Mi se face pielea de curcan cand ma gandesc ca urmeaza sa privesc in ochi Sfinxul... ca o sa alerg pana pe varful piramidelor, IAR LUMEA MI SE VA ASTERNE LA PICIOARE, MUHAHAHAH! Va rog sa ma scuzati, m-am lasat dus de val. 

Dar, sa revenim la Sfinx, la imensa statuie care este jumatate om jumatate pisica. Nu exista in toata lumea asta opera de arta mai importanta si care sa ilustreze mai bine aceste vorbe pline de intelepciune ale lui Mark Twain: "Dintre toate creaturile lui Dumnezeu, exista una care nu poate fi inrobita. Aceea este pisica. Daca ar putea exista incrucisare intre om si pisica, procesul ar imbunatati omul, dar ar deteriora pisica."

Ca sa intelegeti cat de intelepti erau egiptenii antici, iata cateva lucruri interesante despre relatia lor cu pisica:

  • Cine omora o pisica era pedepsit cu moartea. 
  • Un om obisnuit nu putea detine o fiinta divina, prin urmare faraonul era proprietarul felinelor. 
  • In mitologia egipteana pisica se considera a avea o influenta directa asupra casatoriei sau sanatatii. 
  • Zeita egipteana a familiei si vietii era Bastet si avea cap de pisica.
  • O buna bucata de vreme pisicile nu au ajuns in afara Egiptului. Abia dupa cuceririle persane si romane Egiptul a oferit lumii intregi comoara sa pretioasa: pisica salbatica africana, care a decazut din pozitia privilegiata de divinitate in cea de animal de companie‚Ķ 

Spuneti voi, nu este Egiptul cea mai minunata tara din lume? Ei bine, ii voi fi vesnic recunoscator Suveranei pentru ca a luat creditul de la Volksbank si mi-a dat ocazia sa fac aceasta calatorie emotionanta. 

Si ea pare transformata de actuala noastra destinatie, este mai... senina, mai relaxata, mai demna… un fel de Cleopatra a zilelor noastre.

Povestea anterioara Urmatoarea poveste